13 TIPS VOOR JE SIERADEN!

TIP 1

Doe je sieraden af voordat je gaat slapen. Sieraden slijten sneller als het blijft dragen er bestaat een kans dat het kapot gaat tijdens slapen.

TIP 2

Douche en zwem niet met je sieraden om. Zeepresten kunnen achterblijven op en in je sieraden wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt.

TIP 3

Pas op voor zwavelhoudende substanties. Denk aan: elastieken, erwten, aardappelen eieren en knoflook. Ook chloor is een grote boosdoener! Deze producten geven een witte aanslag op zilver en dit is niet meer weg te poetsen. Zonde dus.


TIP 4

Doe je sieraden altijd het laatste om of in. Je wilt natuurlijk niet dat je ergens achter blijft haken tijdens het omkleden.

TIP 5

Laat je sieraden niet direct in aanraking komen met zeep, parfum, make-up en zeker niet met haarspray. Dit zorgt voor een dof effect. 

TIP 6

Doe je sieraden af als je weet dat je zwaar werk gaat doen of begint aan een heftige workout. Het is zonde als je het verliest en zweet tast ook je sieraden aan. 


TIP 7

Sluit kettingen, armbanden en andere sieraden met een sluiting voor je het opbergt. Hoe irritant als je in de ochtend haast hebt en eerst je ketting nog uit de knoop moet halen?

TIP 8

Het allerbeste is om je sieraden op een donkere plek te bewaren, bijvoorbeeld in een sieraden-zakje of kistje. Gebruik je een kist? Ga dan voor één met een zachte ondergrond. Dit voorkomt beschadiging en tegelijkertijd zorgt het voor minder blootstelling aan zonlicht.


Schoonmaken

De meeste sieraden maak je schoon met een lauw sopje (van bijvoorbeeld van groene zeep of afwasmiddel), een tandenborstel en een zachte doek. Gebruik hiervoor geen oude tandenborstel van jezelf. Hier zitten resten tandpasta in waardoor je het sieraad beschadigt. Het beste is om een zachte tandenborstel te gebruiken. Borstel je sieraden voorzichtig schoon. Laat je sieraden niet te lang in het sopje staan, spoel ze af met lauw water en wrijf ze daarna goed droog met een zachte, niet pluizende doek.

TIP 9

Wanneer zilveren sieraden bruin of zwart uitslaan poets je deze op met een zilverpoets-doekje. Dit is te koop bij de juwelier.

TIP 10

Werkt dit niet? Dan kun je je sieraden ook een 'dompelbadje' geven. Deze vloeistof zorgt ervoor dat je zilveren sieraden er weer uitzien als nieuw. Doe dit niet te vaak, want het ‘bijt’ ook een laagje van het zilver af.

TIP 11

Wanneer zilveren of vergulde sieraden niet meer goed schoon worden kan het zijn dat de gouden of zilveren laag eraf gesleten is. Het is dan niet meer op te poetsen. Je herkent het dan aan de koperachtige kleur.


Iedereen kent deze struggle waarschijnlijk wel. Je koopt een nep zilveren of gouden sieraad, omdat je misschien niet zoveel geld wil uitgeven aan een sieraad of omdat je weet dat je het waarschijnlijk over een paar jaar toch niet meer draagt. Helaas is het binnen een paar weken al verkleurd, hoe voorkom je dit?

TIP 12

Bij de één verkleuren sieraden sneller dan bij de ander, dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van je huid. Daarom verkleuren sieraden bij jou sneller dan bij een vriendin, of vice versa.

TIP 13

Ga met een transparante nagellak over het sieraad heen. Dit zorgt ervoor dat het sieraad niet gelijk op de huid ligt, waardoor het sieraad minder snel verkleurt. Nagellak slijt ook, dus je moet dit af en toe wel herhalen.